10 november 2017

HSP-person

Allmänt

 
I hela mitt liv har jag känt att jag varit annorlunda. Har aldrig förstått varför jag ser och känner sådant andra inte bryr sig om. Har alltid trott att det varit mig det är fel på.
 
Som riktigt liten kommer jag ihåg hur jag ville dra mig undan andra människor, personer jag kände obehag av. Mamma och pappa kom med ursäkter för att jag var så tillbakadragen, "öh, hon tycker inte om personer med skägg, hon tycker inte om.... Annelie sluta, han är ju så snäll. I alla år har jag alltid fått höra "sluta nu, du är så känslig, "vi skojar ju bara". Ja visst, på min bekostnad, ingen som förstod att jag tog illa upp. Tonåren var en mycket jobbig period. 
 
För en tid sedan snubblade jag över HSP, High Sensitive Person - Högkänslig person. Det är egentligen inget märkvärdigt för var femte person är det. Det är ett medfött personlighetsdrag som tar in mycket fler synintryck än en person som inte är högkänslig. Jag har fått bekräftat att jag är en HSP-person och alla lösa pusselbitar föll på plats. Vilkten lättnad. Äntligen en förklaring och aha-upplevelse till varför jag är som jag är och har handlat som jag gjort. Jag är inte annorlunda, jag är bara mer känslig.
 
Häromdagen sitter jag framför TV´n och Efter tio med Malou von Sivers är på. Helt plötlsigt kommer ett inslag om HSP och mina öron spetsades. HSP har lyfts upp i ljuset och fått uppmärksamhet lite varstans vilket är jättebra, vi behöver bli fler som vågar träda fram. 
https://www.tv4play.se/program/malou-efter-tio/3876528
 
"Då du som högkänslig tar in fler intryck än andra och när dessa intryck samtidigt sätter igång fler processer i ditt inre, blir du snabbare uppfylld än de flesta andra – och du får behov av att dra dig tillbaks och hitta ett lugnt ställe där du kan sortera intrycken. Du är troligen bra på att få idéer och se nya möjligheter och du har en förmåga att kunna förutse vad som kan gå fel." - https://sensitiv-hsp.se/ 
 
 Ovan text är så mycket jag.
Jag tar in väldigt många synliga intryck - jag ser och känner vad som händer runt omkring mig. Jag känner av stämningar - att kliva in i en grupp känner jag omdedelbart av personlighetsdragen och tar på mig ansvaret för de personer som behöver stöd. Jag tar åt mig - om en person är elak, nonchalerar mig, ignorerar mig, kränker mig, någon säger ett ord eller en kommentar fastnar hos mig, pikar mig, "ser mig inte"  oärlighet och nedvärderar mig är otroligt svårt för mig att hantera. Blir väldigt lätt ledsen och kommer det en ursäkt ska jag då samtidigt behålla ansiktet för att de inte ska synas och svara "de gjorde inget". I själva verket gjorde de mig jättemycket. En liten sak för andra kan vara jättestor för mig, att bara glömma är inte det lättaste.
 
Jag blir otroligt påverkad av känslorna kring de som står mig nära. Då blir jag som en varulv, elak, otrevlig och rent av svår att prata med. Tyvärr tar många HSP-person känlomässiga dialoger och processer på ett djupare plan när det gäller familjen det gror och gror och gör ont. "När känslorna tar över finns inte plats för något annat".
 
Jag har väldigt många idéer som jag gärna slänger ur mig, hittar oftast lösningar på svårigheter och jag ser, eller rättare sagt känner att saker kommer hända innan det har hänt.
 
Att vara en HSP-person är inte bara nackdelar, finns flera fördelar som jag uppskattar. Jag har stor emapti, bryr mig om andra, jag har ett rikare inre liv, jag njuter mer av de lilla, har stor intuition och jag är socialt begåvad.
 
Inget fel på mig - Jag är en fantastisk person!